Niet alles hoeft perfect


In mei 2016 kocht ik met zweet in mijn handen mijn eerste Leuchtturm 1917, een redelijk blauw boekje met 249 pagina’s aan dotted papier. ‘Wat als ik een foutje maak in dit dure notitieboekje maak? Dan moet ik er een pagina uitscheuren..’ Op dat moment beschouwde ik dat als zonde en de eerste keer dat ik er een pagina uit moest scheuren, scheurde mijn hart ook een beetje. Maar hé, niet alles hoeft perfect.

Alles perfect willen doen is niet realistisch

In het begin scrol je door Pinterest pagina’s en kom je de ene geweldige journal na de andere journal tegen op Instagram. Laat ik het dan maar nog niet hebben over de mooie journals die op YouTube voorbij komen waarbij mensen direct met fineliner alles tekenen (Of ze kunnen hun potlood markeringen goed verbergen). Je wilt natuurlijk ook z’n perfecte journal hebben die gewoon geweldig is om te laten zien en voor je eigen ogen is het ook leuk. Helaas zal ik je per direct teleur moeten gaan stellen. Je zult fouten maken. Voordat ik je boos maak en je dit artikel weg wilt klikken, neem het niet op als kritiek. Bullet Journaling is echt gewoon een leer proces waar je door heen moet. Je hoeft niet de perfecte handlettering skills te hebben, je hoeft niet de perfecte doodles te hebben en mag je ook nog eens pagina’s uit je journal scheuren. Alles perfect willen doen is niet realistisch. Mocht je wel de perfecte journal hebben en daar maar een uur aan te hoeven besteden dan heb ik daar alleen maar respect voor.

Toen ik in mei mijn eerste journal kocht ging ik aan de gang met mijn journal. Bekeek de mogelijkheden en vond ieder ding wat ik tegen kwam geweldig, tof, en ‘oh dat moet er ook in!’ kwam regelmatig uit mijn mond. Met een vuist in de lucht riep ik ‘Let’s do this’ en legde mijn geo driehoek, lineaal, potlood, gum en de pennen netjes naast elkaar neer en kreeg opeens zweet handen. Waar moest ik nu ook alweer beginnen en wat als ik nu écht een pagina er uit moest scheuren.. ik krabbelde op mijn hoofd en besloot eens diep adem te halen en te beginnen. Uiteindelijk had ik bijna een hele middag en avond besteed aan een opzet van een paar bladzijdes. Een tijd besteding die je veel beter in iets anders had kunnen stoppen.

Een paar weken geleden kwam het moment dat ik dacht ‘Met de tijd dat je bezig bent met de perfecte bullet journal, had je ook al twee artikelen kunnen schrijven voor Stationerylovers en foto’s kunnen maken.’ Ja, dat had ik kunnen doen en had ik eigenlijk ook moeten doen. Mijn nieuwe journal is een stuk simpeler geworden en heb ik ook nog eens een pagina eruit moeten scheuren. Voor het eerst, het deed redelijk pijn en moest daarna direct Femke een bericht sturen dat ik een pagina uit mijn bullet journal had gescheurd. Eerst voelde het zwaar klote en daarna drong het echt door ‘Niet alles hoeft perfect, zolang je bullet journal maar voor jou werkt’. En daarmee lieve dames en heren wil ik duidelijk maken dat je echt eens lekker moet experimenteren met je bullet journal. Wees niet bang om een pagina onder te kliederen met waterverf, teken een enorme mislukte cactus met kerstballen erin, zolang je maar plezier hebt in wat je doet.

Hebben jullie wel eens een pagina uit je BUJO moeten scheuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *