Beste zwarte fineliner(s) voor je Bullet Journal

zwartefinelinerspennen
Toen ik begon met een Bullet Journal kwam ik maar weinig uitgebreide posts tegen over pennen. De pennen werden wel eens besproken in een ‘Favorite tools’ video of blogpost, maar nooit echt van dichtbij. Hoe dik zijn sommige pennen of hoe dun? Welke pennen zijn aan te raden? Allerlei vragen waar ik toen de tijd mee zat. Vandaag een uitgebreide blogpost over de beste zwarte fileliner(s) voor je Bullet Journal.


staedtlerpennenbanner

Staedtler Pigment Liner

De eerste pennen waarmee ik begon in mijn bullet journal waren de Steadtler Pigment Liner fineliners. Ik bestelde eerst een paar pennen los, al viel het niet mee om achter een goede website te komen die ze los verkocht. Uiteindelijk bestelde ik er nog een set extra zodat ik wat dikkere punten bij had. Want met een 0,3 ga ik geen teksten meer inkleuren.

Er is een set van 6 die wordt geleverd in een handig doosje, die kunt in en uit klappen om makkelijk je pennen te pakken. De set is ook nog eens gunstig geprijsd. Je koopt namelijk vier pennen en je krijgt er zes. De Staedtler Pigment Liner set komt in de volgende maten:  0.05, 0.1, 0.2, 0.3, 0.5 en 0.8.

staedtlerpennen01

staedtlerpennen02

De Staedtler Pigment LIner pennen die ik in mijn bezit heb en het meest gebruik: 0.1, 0.2, 0.3, 0.5 en 0.7. Deze pennen zitten dan ook standaard in het hoesje waar al die andere pennen in zaten. Er is dus plek voor één extra pen en zorg dan ook dat ik altijd nog een tweede 0.3 bij mij heb.

Nu hoor ik je denken ‘Maar hoe doen ze het dan op papier?’. Ze doen het redelijk goed. Als je met potlood hebt getekend op je vel papier, er overheen gaat met je fineliner en vervolgens de schetslijnen weg haalt, zit het er nog. Soms moet je een kleine bijwerking doen maar dat is niet zo erg. Wat mij wel ontzettend irriteerde bij de 0,3 was een punt vlekje die hij achterliet als ik bezig was met een lineaal en stopte met een lijn dan kwam er een rare vlek. Niet het einde van de wereld, maar het haalt net het aller strakste weg uit je lijn. Toch wel het aller belangrijkste: mocht je een Leuchtturm 1917 hebben, ze drukken niet door je papier heen.

fabercastellpitt

Faber Castell PITT artist pen

Toen ik merkte dat de 0.3 van Staedtler iets begon te vlekken, besloot ik Danielle (Lightandstripes) om advies te vragen voor andere pennen. Danielle was in die periode ook begonnen met haar BJ en kon haar ervaring ook wel goed gebruiken. Zij raadde mij de Faber Castel F/M/S aan. En wat ben ik blij dat deze pennen bestaan! Het zijn tot nu toe mijn meest favoriete fineliners (wel in combinatie met andere pennen uit deze post), ze werken fijn, liggen goed in je hand en met de F kun je ontzettend goed dingen inkleuren. (Ongeveer net zo groot als de 0,8 van Staedtler)

fabercastellpitt1

fabercastellpitt2

Wat je misschien vreemd lijkt is dat de Staedtler in 0.1 t/m 0.8 werkt en de Faber Castell pennen van S t/m F. Dit is in het begin verwarrend en vooral wanneer je dus geen foto’s of video’s ziet vroeg ik mij ook ontzettend af of het wel de pennen zouden zijn die ik had verwacht. Gelukkig wel en ik ben ontzettend blij met deze pennen. Deze pennen zijn €2,79 per stuk. Redelijk aan de prijs maar je doet er wel ontzettend lang mee. (Tenzij je een hele pagina zwart wilt krassen)

Hoe doet de Faber Castell het op papier? Net zoals de Staedtler zul je hier en daar wat verschillen zien wanneer je iets hebt uitgegumd maar toch stukken minder tegen over de Staedtler. Toch wel het aller belangrijkste: mocht je een Leuchtturm 1917 hebben, ze drukken niet door je papier heen.

micronpennen1

Sakura Pigma Micron Fineliner

De Micron pennen kwam ik mee in aanraking tijdens een workshop handettering in de boekhandel. Wat ik ontzettend fijn vind aan deze pennen is dat ze nog preciezer te werk gaan en precies doen wat jij wil. Nou moet je natuurlijk niet in een keer uit schieten en een dikke kras maken en de pen de schuld geven. Ik bestelde een set met zes verschillende maten (Ook kun je een set van drie halen) voor de prijs van €13,95. Ja, ook aan de prijzige kant maar deze pennen zijn echt ontzettend fijn.

micronpennen1

micronpennen2

Met de 005 en de 01 geef ik tekeningen in mijn bullet journal de meeste details, met deze pennen komen die namelijk goed naar voren zonder dat je er één groot zwart klieder festijn er van maakt. Het blijft overzichtelijk en dat creëert ook weer rust in je ogen. Het enige nadeel wat ik aan te merken heb bij deze pennen is dat het stuk waar je je vingers op legt, een stuk kleiner is dan bijvoorbeeld bij de pennen van Faber Castell. Hierdoor ga ik, automatisch, toch op een krampachtigere manier de pen vast houden. En dat is ook absoluut het enige punt wat ik aan te merken heb op de Micron pennen.

Welke fineliner jij zelf de beste vind blijft natuurlijk de vraag, ik hoop in ieder geval dat je aan bovenstaande blogpost iets hebt gehad als je opzoek bent naar ‘speciale’ fineliners voor je Bullet Journal.

10 comments on “Beste zwarte fineliner(s) voor je Bullet Journal

 1. Ik heb veel van die pennen ook (gehad), omdat je er ook heel goed mee kunt tekenen. Vooral omdat ze niet uitlopen door bijvoorbeeld water, is voor mij echt een must! Voor mijn BuJo gebruik ik nu (voornamelijk) een sakura micron 05.

  1. Ja, het zijn echt hele fijne pennen! De Sakura Micron 05 gebruik ik ook voornamelijk voor de kleinste details in tekeningen nu, echt z’n fijne pen!

 2. Hopende dat je deze pennen nu nog gebruikt: hoe zit het met de vorm van de tip? Blijft die een beetje in dezelfde vorm? Als linkshandige finelinerliefhebber ben ik nog altijd naarstig op zoek naar een fineliner die niet na slechts twee of drie dagen de tip heeft van een kalligrafeerpen. 🙂

  1. Ik gebruik nu nog steeds de Faber Castel pennen en vind dat de punten goed blijven. Mits je hem zelf niet helemaal door drukt natuurlijk. Bij de Staedtler pennen had ik wel het gevoel dat die ietsjes sneller indrukken.

   Hoe het links handig is durf ik niet te zeggen, net zoals veel mensen ben ik rechtshandig!

 3. Hi, ik kwam deze post tegen erg handige info! Hoe zit het met doordrukken van de micron pennen dat lees ik bij alle oennen maar hij dez eniet terug! Gr Kim

 4. Hoi, late reactie op je post maar welke pennen adviseer je om achteraf nog te kunnen markeren zonder dat deze uitloopt? Ik heb dual brush pennen van tombow en deze zijn op waterbasis en welke pen ik ook probeer, deze loopt uit als ik er met mijn tombow overheen ga. Heb je alsjeblieft een tip?
  Superleuk site btw, ik ga deze zeker volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *