Bullet Journal 2016 vs 2017: een nieuw BUJO jaar


Oké, het duurt nog heel eventjes voordat het nieuwe jaar om de hoek komt kijken maar stiekem ben ik al volop bezig met het nieuwe jaar. De laatste weken van december zijn het drukst voor mij en kom dan niet toe aan de ‘rust’ die ik nodig heb om een nieuwe Bullet Journal op te zetten. Stiekem ben ik daar dus al mee begonnen waardoor ik nog meer zin heb gekregen in het nieuwe jaar!

Mijn eerste Bullet Journal begon ik in mei 2016, totaal nog niet lang dus en af en toe is het nog steeds zoeken wat nu precies werkt voor mij om daadwerkelijk strak aan mijn planning te houden. Voordat ik dus begon in de journal van 2017 besloot ik eens rustig te gaan zitten en na te denken wat ik allemaal in mijn nieuwe journal wil hebben. Een klein lijstje ontstond met zowel dingen uit mijn huidige bullet journal als nieuwe dingen die ik echt wil verwerken in de nieuwe journal.

Nieuwe Journal

Ik besloot een gloed nieuwe Bullet Journal te kopen voor een nieuw jaar, om een frisse start te maken en weer even helemaal vanaf nul kan beginnen. Dit keer ging ik voor een roze Leuchtturm 1917 A5 in de kleur Berry, een kleur die je niet zo snel bij mij zou verwachten maar die wel ontzettend mooi is. Het openen van het plastic voelde fantastisch en heb al meerdere malen pagina voor pagina door mijn vingers laten glijden. Heerlijk! Bijna net zo fijn als het bladeren en ruiken van een nieuw boek.

Inspiratie opdoen


Met een leeg A4 blaadje ging ik aan tafel zitten en begon een lijst te maken van de dingen uit mijn huidige bullet journal die ik weer wilde verwerken in mijn nieuwe Bullet Journal. Maar wilde ik dat weer op dezelfde manier? Met een tikkend potlood tegen de tafel en een half duckface gezicht besloot ik mijn Macbook er bij te pakken en te gaan zoeken naar inspiratie. Hier gebruik ik negen van de tien keer Pinterest of Instagram voor. En ja, zo kwam ik er achter dat ik de ‘oude’ dingen van mijn Bullet Journal in een nieuw jasje ging steken, zodat het misschien nog efficiënter zou gaan worden voor gebruik.


Ook besloot ik om nieuwe dingen toe te voegen zoals een spaarpot op papier. Aankomend jaar wil ik een lekker bedrag bij elkaar sparen en dan is het leuk om het bij te houden hoeveel je spaart in de maand. Daarnaast moest ook de nieuwe reading challenge van pas komen en besloot dit ook uitgebreider dan voorheen te maken. Zo heb ik verschillende categorieën gemaakt als een soort To Be Read lijst van verschillende boeken in verschillende genres die ik aankomend jaar wil lezen. Naast die lijst komt natuurlijk de reading challenge zelf met nummer een tot en met zestig.

De tijd nemen voor uitwerking

De lijst was klaar en ik besloot alles te pakken voor de uitwerking van het plaatje in mijn hoofd. Potloden, lineaal, geo driehoek, alle pennen, brushes, washi en gummen die ik maar kon vinden belandde op de eetkamer tafel en ging met een zucht zitten. Dit ging een grote klus worden en dit keer wilde ik niet alles overhaast doen. De tijd nemen voor uitwerking is in het begin van een nieuwe journal echt nodig. De vorige keer heb ik het misschien te snel gedaan waardoor ik niet even trots op iedere pagina terug kan kijken. Dat is ook niet erg, een leer proces kun je dat zeker wel noemen. Een voorname voor aankomend jaar is ook zeker om meer tijd te nemen voor ieder klein decoratief krabbeltje die ik wil maken.

Meer basic dan uitgebreid

Naast het tijd nemen voor de uitwerking wil ik ook een stuk minder uitgebreid gaan journalen. Simpel weg heb ik niet iedere dag/week de tijd om een planning challenge of handlettering challenge te volgen, een mooi week schema te maken of zin om een gehele blog planning uit te tekenen / te maken. Aankomend jaar wil ik echt meer voor efficiëntie gaan en daarbij hoort dus ook doelgerichter en misschien wel wat meer basic gaan werken.

Bovenstaande afbeeldingen zijn van mijn journal op hoe hij op het moment is. Aan het eind van de maand december hoop ik dat de rust is terug gekeerd van de feestdagen en ik lekker kan beginnen aan het voorblad van januari en januari lekker fris en fruitig kan beginnen.

Zijn jullie al begonnen aan een nieuwe planner/Bullet Journal?

2 comments on “Bullet Journal 2016 vs 2017: een nieuw BUJO jaar

  1. Leuk hoe je dit hebt uitgewerkt al! Ik weet nog niet of ik met een vers notitieboek begin in het nieuwe jaar of dat ik het hou bij mijn huidige bullet journal. Ik heb wel een Daily Journal besteld, dus ik ga mijn bullet journal waarschijnlijk minder gebruiken voor dag-tot-dag dingen en meer voor andere soorten notities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *