Column: Doorverkopen van Stationery spullen not done?


Zoals jullie weten ben ik er niet vies van om op het internet te zoeken naar leuke stationery items. Ik koop graag via Etsy, AliExpress, StudioStationery, Paperdistrict (Nieuwe favoriete webshop) en alle duizenden webshops waar je nog stationery kunt kopen. Alleen irriteert er mij iets, wat ik toch even van mijn hart af moet hebben. Stationery spullen die worden door verkocht.

Onlangs was ik op Etsy op zoek naar stickers en ik wilde het liefst dat de stickers uit Nederland kwamen vanwege de belachelijk hoge verzending die je nog wel eens kunt hebben vanuit Amerika. Ik ging op zoek en kwam een aantal leuke webshops tegen, naast het item wat ik bekijk op dat moment klik ik door naar de webshop en zie dat er allerlei spullen van de Hema, Action en AliExpress worden doorverkocht. Allereerst denk ik: ‘What the fuck, waarom zou je hiervoor het drie dubbele (ongeveer) voor willen betalen? Die persoon in kwestie heeft het niet eens zelf gemaakt.’

Nu weet ik dat niet in heel Europa of in andere landen weinig tot geen Hema filialen of een Action zijn, en dat die mensen ook die leuke spulletjes willen hebben. Echter vind ik het not done dat ze er het drie dubbele voor vragen, voor een simpel fiets ritje naar de Hema of Action en een ‘kleine’ investering voor hun voorraad. In mijn ogen zijn het spullen waar iemand zijn of haar hart in hebben gestopt om het zo leuk mogelijk te maken en er nog eens een leuke prijs aan te hangen. Mijn frustratie gooide ik op Twitter en ik merkte dat meerdere mensen aangaven dat dit gewoon via Etsy mag. Dat verbaasde mij al helemaal.

Nu kun je Etsy dan vergelijken met een Marktplaats of een Facebook groep waar je je spullen ‘tweedehands’ kunt doorverkopen als je er klaar mee bent, echter hang je er dan nog niet z’n belachelijk prijs kaartje aan. Nu ben ik eens gaan kijken naar het beleid van Etsy en kom alleen een beleid tegen dat handgemaakte items waarbij je geen handelingen hebt hoeven uitvoeren niet doorverkocht mogen worden. Maar niks over items die je dus bij pietje hebt gekocht en die op je Etsy shop zet. Naast de spullen van Hema en Action kom je ook geregeld bij Etsy en andere webshops zoals bijvoorbeeld Kawaii Penshop. spullen tegen van AliExpress. Natuurlijk, ik begrijp dat het goedkoop inkopen is via AliExpress en dat je er zo mogelijk een goedkope deal uit kunt slaan, maar wederom het verkopen van die spullen voor een dubbele of drie dubbele prijs schiet mij even in het verkeerde keel gat. Waar ik al helemaal nijdig van word is als een webshop ook nog eens een eigen plasticje om een rol washitape doet en een sticker van hun eigen bedrijfje. Het is geen origineel product, doe dan ook niet alsof het origineel is.

Begrijp mij niet verkeerd, ik houd er van om dit soort bedrijfjes juist te steunen door items die wel origineel zijn. Ik bestel soms tonnen aan stickers voor mijn journal waar ik enorm van geniet. Maar voor spullen die ik op AliExpress tegenkomen en dan voor drie keer zo weinig, met dezelfde kwaliteit, dan zal ik dat eerder daar bestellen. Hoe gierig dat ook klinkt.

Vinden jullie het kunnen dat dit soort dingen worden doorverkocht? Vertel het ons in de comments.

4 comments on “Column: Doorverkopen van Stationery spullen not done?

  1. Ergens ben ik het helemaal met je eens, aan de andere kant ook niet. Ook ‘gewone’ webshops (die niet hun eigen merk verkopen), moeten ergens inkopen. Nu is het zuur als dit via ali gaat (wat iedereen dus kan kopen), maar een bedrijf moet er immers ook aan verdienen. En je moet het maar zo zien; jij weet het, dus jij weet dat je je action/ali/hema spulletjes gewoon in de winkel kan scoren. Maar dat het op Etsy gebeurt vind ik dan wel weer jammer.. Dit zou echt een plek moeten zijn voor handgemaakte of eigen ontworpen spulletjes.

  2. Etsy geeft duidelijk aan dat je niet mag doorverkopen. Je mag wel vintage verkopen, maar dat moet dan minstens 20 jaar oud zijn. Geen bloknootje dat dat overleeft… Je mag wél je eigen ontwerp afdrukken op bijvoorbeeld een mok van de Hema en die doorverkopen.
    Alieexpress is een ander ding. Dat is een online marktplaats. Het is aan de ene kant dus best mogelijk dat men zaken verkoopt via Alieexpress én via Etsy en dat die dan wel degelijke ontworpen zijn door de aanbieder en gemaakt zijn door goedgekeurde productiebedrijven. Niet alles hoeft handgemaakt te zijn: als je het ontwerp hebt gemaakt (een design of het idee heft ontwikkeld) en je laat het dan professioneel maken, dan mag je dat verkopen, mits je dat aangeeft.
    Alieexpress vertrouw ik sowieso niet 🙂 Op Marktplaats kan ik nog wel achterhalen of iets kosher is of niet. Op Alieexpress ben ik de taal niet genoeg meester, en ken ik de cultuur niet goed genoeg. Dan liever via Yozocraft bestellen, want dat is zo’n aardige mevrouw.

  3. Ik snap wel dat het gedaan wordt, inderdaad vanwege wat Emmy zegt: bedrijfjes en shops die geen eigen merk verkopen, moeten ook aan geld komen. Maar dat het voor veel extra wordt doorverkocht vind ik dan weer niet netjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *