De Key Index van je Bullet Journal


Een klein schema aan het begin van je Bullet Journal met allerlei verschillende tekens en icoontjes. Maar wat houdt dit nu precies in? Waar is het voor nodig? Vandaag een duidelijke uitleg met wat de Key Index doet voor jou en je Bullet Journal.

Heel simpel gezegd is een Key een hulp-sleutel met hierin je aanduiding van je bullet journal symbolen. In een kort en makkelijk overzicht kun je voor jezelf aanduiden welk symbool je gebruikt voor een afspraak, een verplaatste to do en welke kleuren je gebruik in je journal om specifieke punten te high lighten.

Veel mensen die de methode van een bullet journal gebruiken nemen de eerste pagina van hun notitieboekje om hier in hun key te verwerken. Dit kun je van super simpel doen tot een hele uitgebreide key met tekeningen en ieder punt wat je bespreekt in je journal. Echter is het wel de bedoeling dat je jouw Key zo makkelijk mogelijk maakt voor jezelf, zodat je niet iedere keer terug hoeft te bladeren. Tuurlijk, het is een hulp stuk voor als je iets vergeet. Maar als je twintig symbolen uittekent voor verschillende dingen dan lijkt mij dit niet heel praktisch.

De vier basis symbolen.

De bedenker van het Bullet Journal systeem heeft oorspronkelijk vier simpele ‘hoofd’ symbolen/tekens gemaakt voor de hoofdtaken in je journal. Uiteraard hoef je je hier niet aan te houden in je Bullet Journal. Veel mensen maken hierop hun eigen creatieve vorm, al blijven de basis bullets vrij hetzelfde.

De taak bullet

Het rondje staat voor de taak bullet, hier achter schrijf je de taken die je wilt gaan doen.

was opvouwen  blogpost schrijven voor StationeryLovers

 > Verplaatste taak.

Als je bijvoorbeeld niet tot het opvouwen van je was bent toegekomen kun je vanuit het rondje twee simpele dekjes maken waardoor je een pijltje krijgt. Dit betekent dat je de taak hebt verplaatst naar de volgende dag, week of maand. Net waar jij het heen wilt hebben.

Geplande taak

Een geplande taak heeft een pijltje de andere kant op. De geplande taak kun je gebruiken voor taken met een specifieke datum die niet van toepassing zijn in je dagelijkse to do’s maar eerder voor je future log of je maand overzicht.

X Taak compleet

Wederom op de basis van het puntje begin je verder te tekenen. Dit keer maak je een kruis. Wat inhoud dat je je taak hebt voltooid en hier niet meer naar om hoeft te kijken. (Stiekem verdien je dan een schouder klopje omdat je iets hebt gedaan)

Andere symbolen

Naast de basis taak symbolen zijn er nog veel meer symbolen die jouw key, jouw key maken. Zo kun je symbolen bedenken voor evenementen, een hoge prioriteit taak, notes, het weer van die dag, inspiratie en ga zo maar door. Je kunt het zo gek maken zoals je wilt. Net zoals ik eerder al zei is het wel de bedoeling dat je er gebruik van maakt, maak het jezelf dus zo makkelijk mogelijk. Naast het zien van de perfecte indexen die je hier boven ziet, is het ook leuk om je Index te versieren. Het is en blijft jouw Bullet Journal en je uitlating klep van creativiteit. Tekenen, verven en beplakken met washi of stickers: het kan allemaal.

Mobiele Key

Natuurlijk hoef je de key niet te gebruiken op de eerste pagina van je bullet journal. Je kunt namelijk ook een uitklapbare key maken en die plakken aan de binnenkant van de voorkant of de achterkant van je journal. Dit is fijner wanneer je niet iedere keer wilt terug bladeren naar de eerste bladzijde maar wel even snel wilt kijken op je Key. Je kunt hem dan ook nog eens open geklapt laten, en weer simpel dicht vouwen als je het niet meer nodig hebt.

Waarom is de Key Index dan toch zo handig?

De key index symbolen blijven het hart van het bullet journal systeem. Van het opzetten van een taak, het verplaatsen of het afvinken er van. De symbolen zijn slechts een hulpstuk voor je journal waarbij je gebruik kunt maken van het systeem. Hierdoor blijf je niet op een To Do list note-pad ieder ding neer zetten, zowel afspraken als dingen die je echt moet doen. Persoonlijk werkt dit ook niet voor mij. Alles netjes en overzichtelijk in één boekje waarvan ik de symbolen ken wel.

Mocht je een beginnende bullet journaller zijn dan hoop ik dat dit artikel een beetje duidelijkheid heeft gebracht bij het maken van je Key. Begin je een nieuwe journal, dan hoop ik dat dit artikel voor inspiratie heeft gezorgd met al deze mooie plaatjes van Pinterest.

Gebruiken jullie een Key?

 

One comment on “De Key Index van je Bullet Journal

  1. Ik heb voor mijn To Do lijst een key met taken, afspraken en gebeurtenissen. Respectievelijk vierkant, driehoek en cirkel. Dan tekens voor gestart, klaar, verplaatst of afgezegd. En kleuren voor huishoudelijk, de leden van ons gezin, uitstapje en bestelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *