Een nieuwe BU-JO maand plannen


Iedere maand schrijf ik een plan met mij artikel over hoe, wat en alle drama die voorbij komt in mijn Bullet Journal voor de aankomende maand. Echter heb ik jullie nooit verteld dat ik mijn maand in mijn Bullet Journal altijd eerst uitschrijf voordat ik aan mijn Bullet Journal begin. Het creëert voor mij meer rust en ik weet precies hoe ik alles wil ‘verwerken’. In dit proces neem ik jullie vandaag mee.  


Het is soms overweldigend wat er allemaal in het Bullet Journal wereldje bestaat qua lay-outs, kleur, hand lettering en het daadwerkelijk gebruiken van je Bullet Journal. Iedereen doet dit anders en negen van de tien keer zijn mensen echt op zoek naar het perfecte systeem wat voor hun werkt. Aan het eind van iedere maand ga ik er even voor zitten om de indeling van mijn aankomende bullet journal maand in te delen. Als een soort mini puzzel komt het zo allemaal bij elkaar.

Iedere maand zit mijn neus voor een leeg blad in mijn Moleskine waar boven aan ‘Bullet Journal maandnaam ‘ boven staat. Iedere keer als ik op Pinterest, YouTube, Instagram zit dan sla ik nieuwe ideeën op. En iedere keer heb ik weer tienduizend ideeën neer gekrabbeld wat ik wil verwerken. Als ik alle notities en mijn Pinterest borden naar voren heb gehaald ga ik aan de slag met het ‘indelen’ van mijn bullet journal.

Het daadwerkelijke plannen

Ik begin met het bekijken van mijn eigen bullet journal om te bepalen welke maandelijkse dingen ik wil terug laten komen in mijn journal. Hierbij moet je denken aan het voorblad, trackers, maand kalenders voor blog/prive, books wishlist, uitgaves etc. Hierbij evalueer ik welke dingen absoluut niet hebben gewerkt en welke dingen ik wel echt terug wil laten komen. Als ik het te weinig heb gebruikt dan komt het negen van de tien keer niet meer terug in mijn journal. Puur omdat het dan teveel plek in neemt en weer tijd in iets word gestoken wat niet gebruikt word. De volgorde van deze categorieën laat ik in dezelfde volgorde terug komen als in de vorige maand. Dit om een klein beetje een structuur op te bouwen.

Bij nieuwe maandelijkse categorieën bekijk ik welke categorie er vervalt en of die het beste bij een ‘huidige/oude’ categorie past of dat ik een gehele nieuwe pagina hiervoor zal nemen. Negen van de tien keer past het nog bij een andere pagina of maak ik gewoon een nieuwe pagina. Een voorbeeld van een nieuwe categorie is de selfcare tracker die ik in de maand april heb gemaakt. Puur om te kijken of het voor mij nuttig is om deze informatie te verwerken en om te kijken of ik er wel gebruik van maak. Op Pinterest kijk ik dan verder naar handige lay-outs voor bijvoorbeeld de selfcare tracker en maak een kleine tekening (Of ik teken het direct in mijn bujo) om te onthouden hoe ik het er uit wil laten zien. Dit doe ik eigenlijk met iedere nieuwe categorie.

Confession of a journaller: Er is zoveel mooi’s te vinden op het internet dat ik soms zo afgeleid raak en mijn eigen journal compleet vergeet. Zo erg kan ik op gaan in die picture perfect journals.

De wekelijkse overzichten en dagelijkse to do’s verandering ik echt heel vaak omdat ik tot nu toe niet echt een goed overzicht heb gevonden wat voor mij goed werkt. Hiervoor ben ik eigenlijk altijd aan het experimenteren, vrijwel om de week of twee weken kijk ik of het nodig is om een nieuwe wekelijkse lay-out te zoeken. Ik wil gewoon zo goed mogelijk en zo overzichtelijk mogelijk kunnen opschrijven wat ik moet doen, wat ik lees (en gelezen heb) moet kopen aan boodschappen en dat allemaal op twee bladzijdes. Voor als nog is dat in de laatste maand van april gelukt, een spread waar ik ontzettend blij mee ben. In de maand mei mag dit ook zeker weer naar voren komen en zal ik mijn weekly spread gaan uittesten en misschien wel met jullie delen.

Het klinkt misschien een beetje obsessief om al helemaal uit te gaan plannen wat je in je Bullet Journal wilt hebben de aankomende maand. Echter creëert het bij mij juist rust in mijn hoofd, weet ik wat ik in elkaar wil gaan zetten, werk ik een stuk sneller en efficiënter. Werken jullie met een opzet in je hoofd of op een lijstje?

2 comments on “Een nieuwe BU-JO maand plannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *