Review: Pilot FriXion Light Softcolors


Onlangs is er een review verschenen over de Zebra Mildliners, die helaas geen succes bleken te zijn. Ik besloot om te gaan zoeken naar nieuwe markers, afstrepen is toch iets leuker dan alleen maar een hokje in krassen of kruizen. Het geeft een iets voldane gevoel en het ziet er ook nog eens leuk uit. Na de teleurstelling van de Zebra Mildliners was ik ontzettend benieuwd of de Pilot Frixion het kon winnen.


Na een tijdje rond gekeken te hebben op het internet bestelde ik de Pilot FriXion Light Softcolors. De pennen kunnen je kopen in twee setjes van drie of allemaal los op Penstore.nl. Penstore is in een korte tijd echt mijn favoriete Nederlandse webshop geworden om pennen te bestellen. Ze hebben bijna alles en snel geleverd, zo ook de Pilot Frixion pennen. Ik heb gekozen voor een set van 3 in de kleuren: zacht roze, zacht blauw en zacht geel. Een beetje standaard kleuren zou je zeggen, echter door de zachte kleuren zijn ze niet zo standaard als je denkt. Het zijn drie ontzettend mooie kleuren. Zeer goedkoop zijn de pennen niet, voor de set van drie stuks heb ik €5,25 neer gelegd. Wil je een pen los proberen dan kost de pen €1,75.

Wat deze pennen zo uniek maakt is dat je een stuk gemarkeerde tekst kunt verwijderen. Huh? Verwijderen? Ja, echt! Je kunt een streep maken op een stuk papier en die vervolgens weg gummen met de achterkant van de pen. De markers van de Pilot Frixion hebben een speciale inkt ontwikkeld die verdwijnt met warmte wrijving. Je kunt dus keer op keer een streep trekken op je vel papier en die verwijderen zonder enkel probleem. De inkt verwijder je door de achterkant van de pen te gebruiken, hier zit een speciaal bol stukje op waar je mee kunt ‘gummen’. Op een normaal stuk papier kun je dus blijven markeren en opnieuw blijven markeren.

Naast deze bijzondere inkt die je kunt verwijderen is het ook wel fijn om te weten hoe de pennen in de praktijk werken. De pennen drukken niet door je papier heen, wel bolt het papier iets op. Al is dat bij bijna iedere marker wel. Zoals bovenstaande al genoemd te hebben kun je de gezette strepen verwijderen, zonder balpen en/of fineliner werkt dit ontzettend goed. Het markeren met een normale balpen gaat ook ontzettend goed, echter met een fineliner is het helaas weer een teleurstelling. De inkt van de fineliner was goed gedroogd voordat ik er over heen ging met de fineliner, helaas blijkt het resultaat niet zo bijzonder goed met de fineliners. Bij deze geef ik dan ook de hoop op voor het vinden van een goede marker die samen gaat met fineliners. Echter was ik wel verbaasd dat de inkt van de balpen niet uitliep.

En dan was natuurlijk de ram vraag of de pennen het goed zouden gaan doen met het gummen. Helaas was dit ook redelijk teleurstellend. De inkt van de markers waren goed gedroogd voordat ik begon met gummen, echter wordt het een grote bende wanneer je gaat gummen. De inkt van de balpen is uitgelopen en geef vegen, de inkt van de zwarte fineliner zorgt voor een enorm ongeluk en laat ook nog eens de gum sporen mét zwarte inkt achter.

Helaas, helaas, de mooie kleuren van de pennen en het beloofde product van Pilot werkt helaas niet super goed. De markers blijf ik in combinatie met normale balpen wel gebruiken, met fineliners ga ik er echter niet aan beginnen. Aan het gummen zal ik ook helemaal niet meer beginnen want dat laat een enorme rotzooi over. Of het de €5,25 waard is? Nee.

 

3 comments on “Review: Pilot FriXion Light Softcolors

  1. Ah wat jammer zeg.. Het is dus best lastig om goede markers te vinden. Ik heb die tombow brush pennen op het oog waarmee je ook kan markeren, maar die vind ik behoorlijk prijzig.

    1. Ja, de producten van Tombow zijn altijd redelijk aan de prijs. De brush pennen vind ik het geld wel waard (Moet ik af en toe iets meer mee doen), de andere producten van Tombow heb ik nog niet geprobeerd! Misschien dat ik eens naar hun markers ga kijken :)!

  2. Deze van pilot vond ik ook geen succes. Mijn gel pennen van pilot zijn ideaal. Maar die zijn niet meer bij mijn boekwinkeltje te koop. Ik vraag me ook af hoe lang die friction pen inkt leesbaar blijft en hoe het zich houdt in warm weer, bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *