Vergelijking: Happy Planner, Bullet journal en Filofax

Als je onze blog al langer volgt, weet je dat we beiden verslaafd zijn aan onze bullet journal. Maar voordat ik zover was, probeerde ik (Femke) een lange tijd de Filofax planners en de Happy Planner uit. Vandaag daarom een vergelijking.

De Filofax is een van de bekendste agendasystemen die er bestaan. Filofax maakt gebruikt van een ringband-systeem, waardoor je ‘m makkelijk kunt personaliseren. Tegenwoordig bestaan er ook voor de Filofax toffe printables en kun je je helemaal uitleven qua creativiteit.

Ik heb vooral gebruik gemaakt van bovenstaande planning, waarbij je een week op twee pagina’s hebt. Denk niet dat een Filofax vooral voor suffe zakenmannen is, want ze zijn tegenwoordig in echt hele toffe kleurtjes verkrijgbaar én zoals je hierboven ziet, kun je goed los gaan qua creativiteit.

Als je veel ‘plan with me’ videos kijkt op YouTube komt deze je vast wel bekend voor: de Happy Planner. Een planner die vooral populair lijkt te zijn in Amerika, maar die nu langzamerhand ook de Nederlandse markt aan het veroveren is. Het is een grote, logge planner, die je niet makkelijk in je handtas mee zult nemen. Maar het is een planner waar je wel je hele leven in kwijt kunt én die je heel tof kunt decoreren.

Hierboven zie je een voorbeeld van hoe ik mijn Happy Planner decoreer. Ik vind het prettig dat je in de Happy Planner voldoende ruimte hebt voor je afspraken, lijstjes en zelfs nog korte dagboekaantekeningen. Ik vind het decoreren van de pagina’s onwijs leuk, maar merkte dat ik er niet altijd zin in had – en het kostte me teveel tijd. Daarnaast vond ik het niet prettig dat ik ‘m niet makkelijk mee kon nemen in mijn tas en daardoor gebruikte ik ‘m steeds minder.

Dan de hype van het moment – de bullet journal. Een notitieboekje waarin je alles bij kunt houden wat jij maar wilt én ‘m in kunt richten zoals jij wilt. Heb je veel to do’s op een dag, dan maak je een dagplanning. Heb je wat minder te doen, dan maak je een weekplanning. Je hebt er weinig meer voor nodig dan een pen en een notitieboekje. De makkelijkste manier om te beginnen met plannen.

Wat ik zo prettig vind aan het bullet journal systeem is dat je (als je zou willen) wekelijks op een ander format kunt overstappen. Het is persoonlijk, je kunt er een dagboek van maken en je creativiteit op los laten. Ik ben fan, hoewel ik, na het schrijven van dit bericht, stiekem wel weer zin heb om mijn Happy Planner te pakken.

Welk systeem gebruik jij voor je planning?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *