De verschillende stadia van een beginnende Bullet Journal verslaving

De hype rondom de Bullet Journals zijn niet meer te ontkennen, daar zullen we mee moeten leven en het beste er van maken. Echter een Bullet Journal verslaving is weer iets totaal anders, natuurlijk ontkennen we dat we een verslaving hebben want dat hoort er eenmaal bij.

Verbazing

Het is niet gek dat als je voor het eerst met een Bullet Journal screenshot of video in aanmerking komt dat je vol verbazing zit te kijken. ‘Hoezo zouden mensen zoveel tijd in een leeg schriftje willen steken?’ Denk je dan, tot dat je door blijft klikken op video’s en je er achter komt dat je echt een journal moet hebben.  gaat op onderzoek uit en komt in de wonderlijke wereld terecht alsof je Alice in Wonderland bent.

Voorbereiding

Na het kijken van tienduizend video’s op YouTube, een verbroken relatie en/of verwaarloosd huisdier, is het tijd om daadwerkelijk te beginnen met het bestellen van je journal. Na drie uur twijfelen over welke kleur Leuchtturm je wilt, bestel je hem via de eerste beste webshop die hem de volgende (of zelfs dezelfde dag) nog kan leveren.
In je hoofd heb je een plan voor een indeling en zet deze op papier. Dan komt het daadwerkelijke wachten op je bestelling van je Dotted Grid Journal, je besluit maar alvast in een oud notitie schriftje te beginnen en te kijken hoe het bevalt. Je merkt op dat je niet genoeg Stationery hebt en doet maar even wat aankopen zoals: Gekleurde pennen, een liniaal, washi tape, stickers, sticky notes, en ga zo maar door. Hierdoor raak je redelijk failliet maar heb je wel een voldaan gevoel, dan maar nog een week op brood en soep. Als de postbode niet op tijd is met je pakket trek je het pakket agressief/enthousiast uit zijn handen als hij er wel is.
Je scheurt het pakje opent en bekijk de journal eerst drie uur als hij in het plastic zit. Alle groepen op Facebook waar je ondertussen in zit, plaats je een foto van je nieuwe journal en praat nog uren door met andere journal liefhebbers.

Eindelijk beginnen

Nu je eindelijk je notitieboekje hebt, social media hebt onder gespamd, ondertussen naar bed bent gegaan omdat het drie uur ’s nachts is en je nog niet kunt slapen van enthousiasme –haalt adem- is het eindelijk tijd om te beginnen aan je journal. Zet een bak koffie, pak al je pennen, gooi je kat van de eetkamer tafel en verspreid al je spullen er op. Je opent je journal alsof het de poort van Narnia is en ruikt de verse geur van een verse planning. De eerste stappen kunnen intimiderend zijn, lege bladzijdes, lege indexen en oh-boy, lege 249 pagina’s.  Het is dan ook verstandig om jezelf te beschermen tegen papier sneetjes: Plak plakband om je vingers en zet voor de zekerheid een helm op. Je weet maar nooit waar je je hoofd tegen aan stoot. Bang om een foutje te maken begin je langzamerhand met het invullen van je journal. De hulpsteunen die je hebt opgeschreven zijn handig en toch ontdek je dat er heel veel ontbreekt. Drie uur later en je zult merken dat je pas een paar pagina’s verder bent.

Social Media Perfect?

Als je net zoals Spongebob voor zijn essay alleen ‘The’ hebt geschreven en drie uur verder bent, merk je vanzelf ook dat een journal best wel tijdrovend is. Je gaat nogmaals naar Pinterest en ziet op Instagram nog meer perfect journals. Je gaat op onderzoek uit welke mooie dingen voor jou werken, let op dat je niet over spoelt word door alles wat je ogen opmerken. Je zult uiteindelijk merken dat al die perfect journals onrealistisch zijn. Je zult echt zelf moeten ontdekken wat voor je werkt en wat niet. Je productiviteit is het belangrijkste en niet de mooiste journal van de wereld. Leuk voor de Insta likes maar niet voor jezelf.

Experimenteren

Experimenteren is het beste wat je kunt doen, wil je weten hoe vuur bestendig je journal is? Gooi hem in het vuur. Het kan voor komen dat je in jou ogen afschuwelijke pagina’s maakt en ze het er liefst uit wilt scheuren. Doe dit dan ook! Het is allemaal een leer proces en een bladzijde meer of minder maakt niet uit. De eerste keer zul je waarschijnlijk een uur huilen en het papier als een tissue gebruiken. Of je zet een herdenkingsdienst op voor die ene pagina, dat kan ook nog. Nee, echt, je zult fouten maken en hiervoor moet je natuurlijk experimenteren. Gooi dus gewoon de waterverf over de pagina’s en laat je pennen maar een keer uitlopen. Overigens raad ik aan om niet een kop koffie er overheen te gooien, dat hoort niet bij de experimenterende fase van een bullet journal. Dat is gewoon een ongelukje.

Uitgeput

Na een aantal uur aan je journal te hebben besteed en het idee hebben dat je meer tijd heb besteed aan je journal dan aan je to do list en hierdoor meer achterloopt dan dat je daadwerkelijk wilt. Je kunt dan je journal in de fik steken maar je kunt het ook even laten rusten en er een paar dagen met een frisse blik weer tegen aan kijken. Nogmaals, de perfecte journal bestaat niet en is ook onrealistisch. Tenzij je de hele dag te besteden hebt om iedere dag een doodle te maken en allerlei fratsen uit te halen met je journal. Dan heb ik niks gezegd.

Simpeler maar efficiënter

Je zult merken dat je na een paar uur/dagen/weken weer frisse energie hebt en je beter weet wat je echt wilt en wat je echt productief maakt. Natuurlijk kun je dan beginnen in een totaal nieuwe journal maar je kunt ook lekker door gaan en het wat meer uitdunnen. Maak wederom een lijstje en blader door je pagina’s om te kijken wat je wilt houden en gebruiken. Je zult merken dat de helft van de dingen gewoon dikke bullshit is en je totaal niet efficiënt maakt.

Dit is het geweldige aan een Bullet Journal, de flexibiliteit, je hebt namelijk geen vaste regels en je kunt ervan maken wat je wilt. De richtlijnen die de bedenker heeft opgezet zijn slechts een ondersteuning voor je. Maak die adem ruimte voor je zelf en creëer je eigen perfecte journal. Het systeem zal je uiteindelijk meer tijd opleveren en je doet uiteindelijk ook meer in minder tijd.

En mocht je het uiteindelijk toch niks vinden, dan kun je altijd nog je journal door de wc spoelen, in de fik zetten of met je auto er over heen rijden.

*Neem dit artikel met een klein korreltje zout

One comment on “De verschillende stadia van een beginnende Bullet Journal verslaving

  1. Hahaha, wat briljant geschreven! En sommige dingen zijn ook wel herkenbaar, zoals je eerste pagina’s waar je niet tevreden over bent. Mijn eerste pagina’s stonden vol met vlekken omdat ik de inkt niet goed liet opdrogen, maar ik kijk er nog steeds naar en het doet me beseffen hoe ver ik ben gekomen (). En inderdaad het enthousiasme en het twijfelen over de kleur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *